Ο Ήλιος & τα Μάτια μας

Ο ήλιος είναι ζωοδότης και η έκθεση σε αυτόν είναι σίγουρα επωφελής για την σωματική και πνευματική μας ευεξία. Υπάρχουν όμως ορισμένα στοιχεία του τα οποία πρέπει να προσέχουμε.

 

Όσο αφορά τα μάτια μας, οι αόρατες υπεριώδεις ακτινοβολίες (UV) καθώς και η HEV ακτινοβολία (μπλε φως) μπορούν να γίνουν βλαβερές

Η ακτινοβολία UV, ανάλογα με το μήκος κύματος διαχωρίζεται σε UVA, UVB και UVC. Από αυτές, οι UVC φτάνουν πιο δύσκολα σε εμάς, καθώς εμποδίζονται από την στοιβάδα όζοντος της ατμόσφαιρας. Βέβαια, η αραίωση της στοιβάδας αυτής, μπορεί να κάνει και αυτές τις ακτίνες επικίνδυνες, καθώς μάλιστα φέρουν πολύ υψηλή ενέργεια.

 

Οι ακτίνες UVB (280-315nm) είναι αυτές οι οποίες οδηγούν στο “μαύρισμα” του δέρματος, ενώ η υπερέκθεση οδηγεί σε γήρανση του δέρματος και σε καρκίνο. Για τα μάτια, οι ακτίνες αυτές προκαλούν γήρανση του δέρματος γύρω από αυτά καθώς και εξωτερικές παθήσεις (πχ πτερύγιο). Τέλος, υπερβολική βραχυπρόθεσμη έκθεση σε UVB μπορεί να οδηγήσει σε φωτοκερατίτιδα, μια επώδυνη φλεγμονή του κερατοειδούς με πιθανή ακόμα και την προσωρινή τύφλωση.

 

Οι ακτίνες UVA (315-400nm) διαπερνούν τον κερατοειδή, και η επίδρασή τους μπορεί να οδηγήσει σε καταρράκτη και σε εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.

 

Τέλος, η ορατή ακτινοβολία HEV (High Energy Visible Radiaton) ή “μπλε φως” διεισδύει βαθιά στο μάτι και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον αμφιβληστροειδή, όπως εκφυλισμό ωχράς κηλίδας, ειδικά σε άτομα που δεν λαμβάνουν επαρκή βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Από την άλλη, βοηθάει στην έκκριση της ορμόνης σεροτονίνης, χρήσιμης για την θετική μας διάθεση, ενώ οπτικά βοηθάει στην χρωματική ισορροπία. Ως εκ τούτου, δεν την μπλοκάρουμε από το μάτι, αλλά την διαχειριζόμαστε.

 

Η ορατή ακτινοβολία και η έντασή της μπορεί να μην είναι κατεξοχήν βλαβερή, αλλά είναι κάποιες φορές κουραστική. Ως εκ τούτου, ένα γυαλί ηλίου μας κάνει να νιώθουμε πιο άνετα στο λαμπρό φως.

 

Οι αντανακλάσεις (καθρεφτισμοί) από λείες επιφάνειες, όπως η θάλασσα ή τα αυτοκίνητα αντιμετωπίζονται σε μεγάλο βαθμό με τους πολωτικούς φακούς.