Η ποιότητα στους φακούς ηλίου

Αφαιρώντας τον παράγοντα εμφάνισης και το στυλ από την συζήτηση, η προσοχή επικεντρώνεται στα χαρακτηριστικά ποιότητας των φακών. Είναι γεγονός πως η ποιότητα έχει ταυτιστεί με την απορρόφηση της UV ακτινοβολίας, αυτό όμως είναι μόνο ένα από τα χαρακτηριστικά που ζητάμε σε ένα γυαλί ηλίου.

Οι φακοί ηλίου που θα τοποθετηθούν μπροστά από τα μάτια μας θα πρέπει να προσφέρουν προστασία, άνεση, διαύγεια και ευκρίνεια σε όλη την έκτασή τους καθώς και να είναι ασφαλείς και ανθεκτικοί. Δυστυχώς, πολύ λίγα γυαλιά ηλίου τα προσφέρουν όλα αυτά στον απόλυτο βαθμό, αλλά επίσης είναι σημαντικό να “ταιριάξουμε” τα χαρακτηριστικά του φακού με τις συνήθειες, τα χόμπι ή το επάγγελμα του χρήστη.

Παρ’ όλα αυτά, οι πολύ ποιοτικοί φακοί είναι αναγκαίο:

 • να μειώνουν ικανοποιητικά το ορατό φως ώστε να περιορίζεται αισθητά η δυσφορία στην αντηλιά καθώς και η κόπωση που αυτή προκαλεί.
 • να απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία που εισέρχεται στον οφθαλμό, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης από πλάγιες κατευθύνσεις (με την χρήση οπισθίων αντιανακλαστικών επιστρώσεων), ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα με αυξημένη ένταση ηλιακής ακτινοβολίας.
 • να ελέγχουν την ποσότητα της HEV (ή μπλε) ακτινοβολίας που φτάνει στο μάτι, καθώς έχει συσχετιστεί με αλλοιώσεις των φωτοευαίσθητων κυττάρων του αμφιβληστροειδούς.
 • να είναι απαλλαγμένοι από οπτικές παραμορφώσεις και οποιαδήποτε διαθλαστική ισχύ έτσι ώστε να μην επηρεάζουν την οξύτητα της όρασης, προκαλώντας δυσφορία. Οι πολύ λεπτοί φακοί καθώς και οι οικονομικοί πολωτικοί φακοί πάσχουν από την εμφάνιση παραμορφώσεων.
 • να είναι απαλλαγμένοι από πρισματική ισχύ, καθώς η ύπαρξή της θα μπορούσε να προκαλέσει λανθασμένη εκτίμηση αποστάσεων, διπλωπία ή ζαλάδα. Συνήθως τα προβλήματα δημιουργούνται στα κουρμπαριστά γυαλιά.
 • να έχουν πολωτικούς φακούς όταν απαιτείται εξασθένηση της εκθαμβωτικής αντανάκλασης που προκαλείται από οριζόντιες επιφάνειες. Αυτό είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο για οδηγούς και ανθρώπους που ασχολούνται πολύ με την θάλασσα. Εδώ όμως πρέπει να διευκρινιστεί πως υπάρχουν πελάτες που δεν εξυπηρετούνται από πολωτικά γυαλιά ( ειδικά όσοι κοιτάζουν σε οθόνες κατά την εργασία τους) αλλά και πως υπάρχει πολύ μεγάλη διακύμανση στις ποιότητες των πολωτικών φίλτρων.
 • να έχουν απόχρωση προσαρμοσμένη στις συνήθειες και τις απαιτήσεις του χρήστη. Οι πολύ σκούροι φακοί είναι ακατάλληλοι για γενική χρήση και οδήγηση αλλά προτείνονται σε αλπινιστές και σκιέρ, για παράδειγμα. Οι οδηγοί έχουν καλύτερες αντιδράσεις όταν οι φακοί τους έχουν καφέ απόχρωση ή έχουν διακύμανση φωτεινότητας (degrade). Όσοι έχουν χαμηλή όραση χρειάζονται εξειδικευμένες αποχρώσεις που τονίζουν τις χρωματικές αντιθέσεις.
 • να διορθώνουν τυχόν διαθλαστικό σφάλμα. Αυτό είναι ήδη γνωστό σε όσους φορούν γυαλιά μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού, αλλά πρέπει να τονιστεί πως ακόμα και στα μικρά νούμερα (παράδειγμα η μυωπία-0,50, όπου η οπτική οξύτητα είναι 8 με 9 /10), σε συνδυασμό με την σκουρότητα των φακών, η οπτική άνεση μειώνεται αν δεν διορθωθεί το διαθλαστικό σφάλμα.
 • να είναι ασφαλείς όσο αφορά το ενδεχόμενο ατυχήματος, τόσο όσο αφορά το υλικό, όσο αφορά και τον σχεδιασμό τους. Ειδικά το πρώτο αφορά την πιθανότητα θραύσης (με το κρύσταλλο να είναι σαφώς υποδεέστερο ενώ το polycarbonate ιδανικό) ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με την παρουσία κοπής ασφαλείας, στρογγυλεμένα τελειώματα, κλπ.
 • να είναι ανθεκτικοί στον χρόνο και στην φθορά. Πέρα από το γεγονός πως οι πιο οικονομικοί φακοί φθείρονται πιο γρήγορα, ο τρόπος ζωής σας παίζει ρόλο στο ποιο υλικό είναι πιο ανθεκτικό για εσάς.
 • να είναι διαυγείς σαν υλικά. Εδώ ο κρυστάλλινος φακός παίζει τον πρώτο ρόλο, αλλά υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις στην ποιότητα των οργανικών φακών.

Καταλαβαίνουμε πως όσο πιο πολλά από αυτά τα κριτήρια τηρούνται, τόσο πιο πολύ προστατευμένοι θα είμαστε και επίσης τόσο πιο άνετα θα νιώθουμε. Επίσης, παρατηρούμε πως η εκπλήρωση της απαίτησης για προστασία από την UV ακτινοβολία είναι απλά ανεπαρκής. Στην πραγματικότητα, οι διακυμάνσεις στις ποιότητες των φακών επηρεάζουν την τιμή τους σε μεγάλο βαθμό.

Οι πολωτικοί φακοί είναι ιδανικοί για οδηγούς, αλλά δεν ενδείκνυνται για όλες τις περιπτώσεις

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Είναι ασφαλή τα γυαλιά ηλίου με πιστοποίηση CE;

Η πλειοψηφία των χρηστών γυαλιών ηλίου, άρα και του αγοραστικού κοινού, έχει την πεποίθηση ότι όλα τα γυαλιά ηλίου που φέρουν πιστοποίηση CE είναι ασφαλή. Δυστυχώς, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να συναντάμε περιπτώσεις όπου τα γυαλιά είναι μεν κατασκευασμένα σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές

Ο ρόλος μας στην επιλογή γυαλιών ηλίου

Κατά την επιλογή γυαλιών ηλίου σταθμίζουμε  παράγοντες όπως την εμφάνιση, την τιμή, τις ανάγκες μας και την ποιότητα. Εδώ θεωρούμε χρήσιμο να αναπτύξουμε τον ρόλο του διπλωματούχου Οπτικού,

Ιδιότητες γυαλιών ηλίου

Όλα τα γυαλιά ηλίου στα οπτικά Ζερβόπουλος είναι σχεδιασμένα σύμφωνα με την οδηγία 89/686/ΕΕΚ και τον κανονισμό ΕΝ 1836:2005 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό πιστοποιεί πως όλα τα γυαλιά, ανεξαρτήτως τιμής είναι απολύτως απορροφητικά