Όραση και οδήγηση
Η οδήγηση είναι μια από τις καθημερινές μας συνήθειες που απαιτούν άριστη όραση. Οι μεγάλες ταχύτητες, οι μεταβαλλόμενες συνθήκες φωτισμού και η κόπωση που δημιουργείται θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια τη δικιά μας, των συνεπιβατών ή των πεζών.
Καλή όραση = ασφάλεια
Παράγοντες καλής όρασης στην οδήγηση
α. Προστασία από το θάμπωμα του ήλιου.
Το θάμπωμα του ήλιου, είτε όταν τον έχουμε απέναντί μας, είτε όταν αντανακλώνται οι ακτίνες του στον δρόμο ή στο ταμπλό είναι κουραστικό και μειώνει την ποιότητα της εικόνας του δρόμου. Τα γυαλιά ηλίου απομακρύνουν την ανεπιθύμητη φωτεινότητα, “ανοίγοντας” την προοπτική της εικόνας. Ειδικά τα πολωτικά γυαλιά ηλίου είναι προσανατολισμένα στην απομάκρυνση και των αντανακλάσεων από λείες επιφάνειες (παρμπρίζ, άσφαλτος) και αποτελούν την καλύτερη πρόταση για οδηγούς.
β. Διορθωμένες παθήσεις της όρασης
Όσοι φορούν γυαλιά ή φακούς επαφής λίγο-πολύ ξέρουν πως χωρίς αυτά, η οδήγηση είναι επικίνδυνη, απλά γιατί δεν βλέπουν στις αποστάσεις που πρέπει. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως και αυτοί που έχουν μικρά νούμερα μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού πρέπει να φορούν γυαλιά στην οδήγηση, ακόμα και αν δεν φορούν στην υπόλοιπη καθημερινότητά τους, καθότι η έστω και μικρή πτώση στην οπτική τους οξύτητα περιορίζει τις αποστάσεις στις οποίες βλέπουν καθαρά ειδικά στις απογευματινές και νυχτερινές ώρες. Κατά τις φωτεινές μέρες, προτείνεται να φοράμε και γυαλιά ηλίου με την συνταγή μας (αν δεν φοράμε φακούς επαφής)
Δεν πρέπει να αμελούμε την τακτική οφθαλμολογική εξέταση τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια για να είμαστε σίγουροι ότι τα μάτια μας αποδίδουν στο μέγιστο δυνατό. Πολλοί αναφέρουν ότι “βλέπουν καλά”, όμως δεν μπορούν να ξέρουν τι δυνητικά δεν βλέπουν διότι δεν έχουν μέτρο σύγκρισης.
γ. Διαχείριση χρωμάτων-χρωματικών αντιθέσεων
Για την ποιότητα της όρασής μας κατά την οδήγηση, πέρα από την φωτεινότητα και την ευκρίνεια, σημαντικό ρόλο παίζει και η χρωματική διαχείριση της εικόνας. Έτσι, οι καφέ ή γκριζοπράσινοι φακοί στα γυαλιά ηλίου αυξάνουν τις αντιθέσεις και βελτιώνουν την εικόνα, ειδικά σε μέτριες συνθήκες φωτεινότητας, ενώ οι γκρι προτιμώνται για έντονη ηλιοφάνεια ως ουδέτερα φίλτρα.
Μύθοι και παρανοήσεις γύρω από το ρόλο της όρασης και των γυαλιών στην οδήγηση
- Έχω καλό αυτοκίνητο: Ανεξαρτήτως πόσο καλά συντηρημένο ή ποιοτικό αυτοκίνητο έχουμε, η απόκρισή του εξαρτάται από τα αντανακλαστικά του οδηγού, τα οποία με την σειρά τους εξαρτώνται από την όρασή μας. Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε τον κίνδυνο, τόσο πιο άμεσα αντιδρούμε και τόσο πιο σύντομα φρενάρουμε.
- Φοράω γυαλιά μόνο στα ταξίδια: Τα πιο πολλά ατυχήματα συμβαίνουν στους καθημερινούς, επαρχιακούς δρόμους, όπου οι συνθήκες φωτισμού δεν είναι καλές, οι δρόμοι κακοσυντηρημένοι και στενοί, η παρουσία των πεζών είναι αισθητή και ο οδηγός πιο εφησυχασμένος λόγω της εξοικείωσης με τον δρόμο.
- Στο δίπλωμά μου δεν αναγράφεται η υποχρεωτική χρήση γυαλιών: αυτό δεν σημαίνει τίποτα, καθώς η όρασή μας αλλάζει πολύ συχνά κατά την διάρκεια της ζωής μας.
- Γυαλιά για νυχτερινή οδήγηση: κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί γυαλιά με κιτρινωπή απόχρωση, τα οποία έχουν σαν ρόλο να αυξάνουν την φωτεινότητα κατά την οδήγηση την νύχτα. Ενώ θεωρητικά αυτό ισχύει, στην πράξη αν δεν γίνει διόρθωση της τυχόν διαθλαστικής πάθησης (αν υπάρχει) και αν δεν γίνει χρήση αντιανακλαστικών επιστρώσεων στους φακούς των γυαλιών, το αποτέλεσμα θα είναι πιθανότατα χειρότερο, απ΄ότι χωρίς την χρήση των εν λόγω γυαλιών. Η χρήση τέτοιων φίλτρων γίνεται μόνο σε ανθρώπους με κλινικά χαμηλή όραση και σε περιβάλλοντα με ομίχλη.
- Θέλω να χρησιμοποιήσω φωτοχρωμικούς (μεταβαλλόμενης σκουρότητας ) φακούς στα γυαλιά μου: οι πιο πολλοί φωτοχρωμικοί φακοί σκουραίνουν κάτω από την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου, η οποία δεν διαπερνά το παρμπρίζ. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να σας υποδειχθεί από τον οπτικό προϊόν το οποίο σκουραίνει μερικώς μέσα στο αυτοκίνητο. Για τις συνθήκες στην Ελλάδα, τα γυαλιά ηλίου με μόνιμα σκούρους φακούς είναι συχνά η προτιμώμενη λύση.