Προδιαγραφές και ιδιότητες σκελετών

Προδιαγραφές και ιδιότητες σκελετών

Η επιλογή σκελετών για το κατάστημά μας είναι μια πολύωρη και εντατική διαδικασία κατά την οποία προσπαθούμε να επιλέξουμε από κάθε συλλογή τους κωδικούς αυτούς που καλύπτουν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις, επιθυμίες και ανάγκες του πελατολογίου μας. Αυτό που έχουμε στο νου μας είναι πως ένας σκελετός ο οποίος είναι ιδανικός για μια άλλη αγορά (πόλη ή χώρα) δεν είναι απαραίτητο πως κάνει και για την δική μας αγορά.

“Οι φακοί μετράνε, όχι ο σκελετός…”

Μια ευρύτατη αντίληψη μεταξύ των διοπτροφόρων είναι πως κατά την επιλογή καινούριων γυαλιών η προσοχή πρέπει να δίνεται στην ποιότητα των κρυστάλλων και δευτερευόντως στον σκελετό. Η άποψή μας είναι πως η ποιότητα (και όχι απαραιτήτως η επωνυμία) παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των γυαλιών, επειδή:

1. Ο σκελετός έρχεται σε επαφή με το δέρμα και αλληλοεπιδρά με τον ιδρώτα.
2. Η εφαρμογή στο πρόσωπο παίζει βασικό ρόλο στην οπτική απόδοση της συνταγής καθώς και στην άνεση των γυαλιών.
3. Η αντοχή των γυαλιών είναι βασική. Εξάλλου, σε ένα ανθεκτικό σκελετό οι φακοί μπορούν να αντικατασταθούν αν η συνταγή αλλάξει.
4. Οι ποιοτικοί σκελετοί συνοδεύονται από κάλυψη σε ανταλλακτικά σε περίπτωση φθοράς.
5. Οι πολύ οικονομικοί σκελετοί (έτοιμα γυαλιά) δεν έχουν προδιαγραφές που επιτρέπουν την επεξεργασία τους στο οπτικό εργαστήριο με σκοπό την εφαρμογή συνταγογραφημένων φακών.

Ως εκ τούτου, όλοι μας οι σκελετοί καλύπτουν τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές και διεθνείς προδιαγραφές όσο αφορά την υποαλλεργικότητα (αποδέσμευση χρωμίου,άλλων τοξικών ή αλλεργιογόνων ουσιών, αντοχή στον ιδρώτα), την αντοχή και την προστασία του προσώπου. Πέραν τούτου, αντέχουν σε αλλεπάλληλες προσαρμογές και επεξεργασίες από ένα οπτικό εργαστήριο, ενώ οι κατασκευαστές τους φροντίζουν για την ύπαρξη ανταλλακτικών σε περίπτωση φθοράς.

Υλικά:

Πλαστικό
Κυριότερο υλικό είναι η οξική κυτταρίνη, η οποία είναι υποαλλεργική, ελαφριά και με μεγάλη πλαστικότητα (μόλις ζεσταθεί). Ο χρωματισμός της είναι στην μάζα της, ως εκ τούτου μπορεί να δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Επίσης υπάρχουν υλικά με βάση το nylon, το οποίο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και ελαφρύ, ιδανικό για σπορ σκελετούς και μεγάλα γυαλιά ηλίου. Κάποιες σύγχρονες εκδοχές του (TR-90, Ultem, Grilamid) παρουσιάζουν αυξημένη ελαστικότητα. Μειονέκτημα είναι ο επιφανειακός χρωματισμός τους.
Οι σκελετοί από πλαστικό πλεονεκτούν για την αντοχή τους και την μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Επίσης, είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσουν ερεθισμό και αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα. Μπορούν να καούν (χωρίς ωστόσο να αναφλέγονται), ενώ με τον χρόνο χάνουν τις ιδιότητές τους και γίνονται πιο εύθραυστοι.

Μέταλλο
Βασικότερο υλικό είναι το Monel, κράμα διαφόρων υλικών, που χαρίζει στον σκελετό αυξημένη αντοχή στην διάβρωση ενώ τον κάνει εύκολα προσαρμόσιμο. Το υλικό αυτό δεν πρέπει να ακουμπά απευθείας στο δέρμα, γιατί μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Ως εκ τούτου, στα σημεία επαφής με αυτό (αυτιά, κρόταφοι, μύτη) το μέταλλο πρέπει να καλύπτεται από πλαστικά εξαρτήματα (επιρρήνια, ακροβραχιόνια).
Το τιτάνιο ή το κράμα β΄τιτάνιο είναι τα πιο σύγχρονα υλικά για την κατασκευή των πιο ποιοτικών σκελετών. Είναι ανθεκτικά, ελαστικά, υποαλλεργικά και αντέχουν στην διάβρωση. Τέλος, το ανοξείδωτο ατσάλι είναι μια λύση με πολύ καλή σχέση τιμής και απόδοσης.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Ποιότητες Οφθαλμικών Φακών

Στα ΟΠΤΙΚΑ ΖΕΡΒΟΠΟΥΛΟΣ χρησιμοποιούμε οφθαλμικούς φακούς από τα πιο επώνυμα εργοστάσια. Σε κάθε περίπτωση αναζητάμε την πιο ποιοτική, προσιτή και οπτικά άψογη λύση για εσάς.

Νυχτέρινη Οδήγηση Δυσκολίες

Μια νέα έρευνα στην Μ. Βρετανία έδειξε ότι πάνω από το 50% των οδηγών
δυσκολεύονται να οδηγήσουν την νύχτα ενώ αρκετοί είναι αυτοί που
αποφεύγουν να οδηγήσουν με το σκοτάδι.

Μείωση της όρασης και προσδόκιμο ζωής

Προβλήματα όρασης στην μεγαλύτερη ηλικία μπορεί να συνδέονται με
μικρότερο προσδόκιμο ζωής.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Purdue στις Η.Π.Α. βρήκαν ότι στους
ενήλικες που η όραση τους μειωνόταν