Αθλητική όραση & προστασία

Οι επιδόσεις και η προστασία είναι από τα βασικότερα ζητούμενα κατά τις αθλητικές δραστηριότητες. Το ίδιο ισχύει και για τα μάτια μας. Η καλή όραση είναι απαραίτητη για τα καλύτερα αποτελέσματα, ενώ τα μάτια πρέπει να προφυλάσσονται από ατυχήματα.

 

Ποιο είναι το άθλημά σας; Επιλέξτε τα κατάλληλα οπτικά μέσα για αυτό.

Προστασία από ατυχήματα

Πριν από μερικά χρόνια ήταν σπάνιο να βλέπουμε κάποιον αθλητή να παίρνει μέτρα προστασίας για τα μάτια του. Βέβαια, αυτό συνέβαινε σχεδόν με όλα τα μέσα προστασίας, όπως πχ με τη χρήση κράνους από ποδηλάτες. Οι ειδικοί όμως κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, καθώς ένα ατύχημα στο μάτι μπορέι να έχει συνέπειες μη αναστρέψιμες. Ως εκ τούτου,όλο και πιο πολλοί γυμναστές, αθλητές και γονείς ευαισθητοποιούνται στο θέμα της προστασίας των ματιών στα σπορ. Πολλοί αθλητικοί σύλλογοι έχουν ως προαπαιτούμενο για την συμμετοχή στις δραστηριότητες την χρήση ειδικών προστατευτικών γυαλιών. Απαγορεύεται δε η χρήση των κανονικών γυαλιών, καθώς μπορεί τα ίδια να γίνουν αιτία τραυματισμού. Οι μάσκες προστασίας:

1. Έχουν εσωτερικό από μαλακό υλικό, ώστε να προστατεύεται η περιοχή γύρω από τα μάτια
2. Φέρουν λάστιχο αντί για βραχίονες, ώστε να συγκρατούνται απόλυτα στο πρόσωπο
3. έχουν οπές αερισμού, ώστε να μην θολώνει το εσωτερικό των φακών
4. είναι κατασκευασμένες από ανθεκτικό και υποαλλεργικό υλικό
5. είναι συμβατές με τις αυστηρότερες προδιαγραφές.

Πέρα των μασκών προστασίας υπάρχουν και ειδικοί σκελετοί οράσεως κατάλληλοι για προπόνηση, κατασκευασμένοι από καουτσούκ ή από ελαστικό πολυμερές. Επίσης, τα γυαλιά ηλίου για σπορ έχουν προδιαγραφές που τα καθιστούν ασφαλή από ατυχήματα.

Καλή όραση= κορυφαίες επιδόσεις

Αρκετές έρευνες έχουν αποδείξει πως η διόρθωση ακόμα και των μικρών αμμετρωπιών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στους αθλητές, καθώς τους χαρίζει γρηγορότερες και πιο ακριβείς αντιδράσεις. Η αντίληψη της γρήγορα κινούμενης μπάλας του τέννις, της ρακέτας στο μπάσκετ ή μιας λακούβας κατά την ποδηλασία μπορεί να καθορίσει την νίκη ή την ήττα. Η οπτική διόρθωση μπορεί να εφαρμοστεί σε:

  • Αθλητικά γυαλιά ηλίου
  • Μάσκες για σκι και γυαλιά ορειβασίας
  • Γυαλάκια και μάσκες κολύμβησης
  • Μάσκες προστασίας

Ήλιος και αθλητισμός

Ο ήλιος είναι φίλος μας κατά τον αθλητισμό. Οι ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε σπορ μας οδηγούν στην ξεχωριστή “διαχείρισή” του όταν επιλέγουμε γυαλιά ηλίου. Πολλοί σπορ φακοί έχουν χρώματ απου δεν επιλέγουμε για γενική χρήση, αλλά βελτιώνουν τις επιδόσεις μας και την αντίληψη του περιβάλλοντος. Απαραίτητο στοιχείο πάντα είναι οι σκελετοί να είναι ελαφροί, ανθεκτικοί και σταθεροί στο πρόσωπο. Ο σχεδιασμός τους καθώς και η επεξεργασία των φακών πρέπει να προσφέρουν προστασία από τον ήλιο γύρω από τα μάτια και την περιοχή τους και να μην επιτρέπουν το θάμπωμα απο τους υδρατμούς του ιδρώτα.