Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με τους φακούς επαφής είναι ότι οι φακοί λήγουν όταν αρχίσουν να ενοχλούν τα μάτια ή δεν βλέπουμε τόσο καλά ή απλά τους “κρατάμε λίγο περισσότερο”. Είναι ένα από τα πιο συχνά λάθη των χρηστών φακών επαφής που συχνά οδηγούν σε μικρές ή πολύ σοβαρές μολύνσεις χωρίς καμία προειδοποίηση. Ας μην ξεχνάμε ότι οι φακοί επαφής συγκαταλέγονται στην κατηγορία των ιατρικών συσκευών και όχι στα αξεσουάρ. Η λάθος χρήση τους μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια όρασης.
Κάποια βασικά πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε σαν χρήστες φακών επαφής.
1) Να φοράμε τους φακούς επαφής μόνο όσο μας έχει προτείνει ο εφαρμοστής μας. Συγκεκριμένο αριθμό ημερών ανά εβδομάδα και ωρών ανά ημέρα.
2) Να σημειώνουμε πάντα με έναν αδιάβροχο μαρκαδόρο πάνω στο μπουκάλι του υγρού των φακών πότε ανοίξαμε τους φακούς και πότε το υγρό. Έτσι θα ξέρουμε πάντα πότε λήγουν οι φακοί και το υγρό. Να μην τους φοράμε παραπάνω.
3) Να μην φοράμε φακούς επαφής όταν τα μάτια δεν αισθάνονται καλά, όταν δεν φαίνονται καλά ή όταν δεν βλέπουν καλά. Επίσης δεν φοράμε φακούς όταν είμαστε άρρωστοι ή με εξασθενημένο οργανισμό. Σε τέτοιες περιπτώσεις φοράμε τα γυαλιά μας, φροντίζοντας και προ νοώντας για την υγεία των ματιών μας.
4) Είμαστε πολύ τυπικοί στο καθάρισμα των χεριών πριν βάλουμε και βγάλουμε τους φακούς μας. Επίσης, η θήκη των φακών πρέπει να είναι καθαρή εάν θέλουμε και οι φακοί που θα βγουν από αυτήν να είναι καθαροί.
5) Όταν δεν νιώθουμε κάτι καλά μες τους φακούς μας, δεν τους χρησιμοποιούμε και ερχόμαστε σε επαφή με τον εφαρμοστή μας
Όταν οι φακοί επαφής βρίσκονται κλεισμένοι στην εργοστασιακή συσκευασία, η ημερομηνία λήξης τους μπορεί να είναι μετά από 3-5 χρόνια. Όμως από την στιγμή που η συσκευασία ανοίξει, τότε οι φακοί παύουν να βρίσκονται σε αποστειρωμένο περιβάλλον, ενεργοποιούνται και αρχίζει η φυσιολογική φθορά τους. Το υλικό των φακών φθείρεται το ίδιο ανεξάρτητα το πόσο συχνά τους φοράμε. Από την στιγμή που οι φακοί πρωτοφορεθούν, έρχονται σε επαφή με πάρα πολλά στοιχεία που μπορούν να τους μολύνουν όπως πρωτεΐνες, σκόνη, κοσμητικά προϊόντα, γύρη, μικρόβια του αέρα ή του νερού. Ακόμα και εάν βάλουμε τους φακούς στην θήκη τους για καθάρισμα, κάποια από αυτά μένουν πάνω στους φακούς και σχηματίζουν μικρές αποικίες μικροβίων. Η χρήση ενός φακού πρέπει να σταματάει πριν ο φακός γίνει επικίνδυνος για τα μάτια.