Παιδική Όραση

Τα περισσότερα παιδιά έχουν άριστη όραση και δεν χρειάζονται γυαλιά.

Κάποια παιδιά κάνουν έλεγχο της όρασης τους στο σχολείο (μεταξύ της ηλικίας των 4 με 5). Ωστόσο, όσο νωρίτερα κάποια πράγματα διαγνωσθούν, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα της θεραπείας. Εάν υπάρχουν προβλήματα και δεν διαγνωσθούν σε μικρή ηλικία, το παιδί ίσως αποκτήσει μόνιμη μειωμένη όραση σε ένα ή και στα δύο μάτια. Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για την όραση του παιδιού σας ή εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό στραβισμού ή τεμπέλικου ματιού τότε μην περιμένετε για την οφθαλμολογική εξέταση στο σχολείο. Επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο ή τον οπτομέτρη σας για μια πλήρη εξέταση. Το παιδί δεν είναι ανάγκη να μπορεί να μιλήσει ή να διαβάσει για να μπορέσει να εξεταστεί.

‘Τα περισσότερα παιδιά έχουν άριστη όραση’

Βρέφη

Τα βρέφη μπορούν να δουν όταν γεννιόνται , αλλά τα μάτια τους δεν εστιάζουν πάντα με ακρίβεια. Τα μάτια ενός βρέφους μπορεί κάποιες φορές να μην εστιάζουν στην ίδια κατεύθυνση, όταν όμως αυτό γίνεται συνεχώς, τότε θα πρέπει να διερευνηθεί. Τα μάτια των βρεφών αναπτύσσονται σταδιακά. Μετά από περίπου έξι εβδομάδες θα πρέπει να μπορούν να ακολουθήσουν κάτι χρωματιστό ή ενδιαφέρον με τα μάτια τους.

fig-535237_640

Μία εύκολη εξέταση που μπορείτε να κάνετε μετά τις έξι εβδομάδες είναι να δείτε εάν το βρέφος σας ακολουθεί με τα μάτια του όσο εσείς κινήστε στο δωμάτιο. Εάν φαίνεται ότι δεν μπορεί να εστιάσει σε εσάς σωστά- για παράδειγμα, εάν δεν μπορούν να σας ακολουθήσουν ή να αντιδράσουν στις εκφράσεις σας ή εάν τα μάτια κινούνται όσο σας κοιτάζει- τότε πιθανόν να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Επίσης μπορείτε να καλύψετε εναλλάξ τα μάτια του βρέφους. Εάν το βρέφος αντιδρά διαφορετικά όταν καλύπτετε το ένα μάτι απ’ όταν καλύπτετε το άλλο τότε πιθανόν το ένα μάτι να έχει μικρότερη όραση από το άλλο. Όσο το βρέφος μεγαλώνει, μπορείτε να του δείχνετε αντικείμενα κοντά και μακριά. Εάν δυσκολεύεται να τα δει τότε καλύτερα επικοινωνήστε με τον οφθαλμίατρο ή τον οπτομέτρη σας για περαιτέρω συμβουλές.

Μυωπία και υπερμετρωπία

hyperopia01myopia01

Το φως που εισέρχεται στο μάτι, πρέπει να εστιάζει σωστά στο πίσω μέρος του ματιού (αμφιβληστροειδής) για να μπορεί να δει καθαρά. Κάποιοι άνθρωποι έχουν μάτια τα οποία είναι είτε πιο κοντά, με αποτέλεσμα το φως να πέφτει πίσω από τον αμφιβληστροειδή (είναι υπερμέτρωπες). Αυτό σημαίνει ότι για να δουν καθαρά θα πρέπει να εστιάζουν πιο πολύ απ ότι θα έπρεπε, ιδιαίτερα για τα κοντινά αντικείμενα. Άλλοι άνθρωποι έχουν μάτια τα οποία είναι πιο μακριά, οπότε το φως εστιάζει πιο μπροστά από τον αμφιβληστροειδή (είναι μύωπες). Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να δουν τα αντικείμενα καθαρά εάν αυτά βρίσκονται μακριά τους (για παράδειγμα η τηλεόραση ή ο πίνακας στο σχολείο). Και οι δύο περιπτώσεις αυτές είναι πολύ συχνές.

Αστιγματισμός

astigmatism01
Όταν το μάτι έχει περισσότερο το σχήμα αυγού παρά σφαίρας, τότε οι ακτίνες του φωτός μπορεί να εστιάζουν σε παραπάνω από ένα σημείο στο μάτι, με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται καθαρή εικόνα. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να μπερδεύει το ‘Ν’ με το ‘Η’. Τα γυαλιά διορθώνουν την ασυμμετρία αυτή και καθαρίζουν την όραση. Ωστόσο ίσως στην αρχή δυσκολέψουν ένα παιδί μέχρι να τα συνηθίσει.

‘Μην περιμένετε ένα παιδί να σας πει ότι κάποιο πρόβλημα έχει με το μάτι του’
‘Το να φορέσει ένα παιδί γυαλιά, δεν θα κάνει τα μάτια του χειρότερα’

Τεμπέλικο μάτι και στραβισμός

Περίπου το 2-3 % των παιδιών έχουν τεμπέλικο μάτι, κλινικά γνωστό ως αμβλυωπία. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι ένα από τα δύο μάτια είναι πολύ πιο μυωπικό ή υπερμετρωπικό από ότι το άλλο, ή μπορεί να έχουν στραβισμό (όταν το ένα μάτι δεν έχει την ίδια κατεύθυνση με το άλλο). Αν παρατηρήσετε ότι το βρέφος έχει κάποιο αλληθώρισμα μετά την έκτη εβδομάδα, θα πρέπει να εξεταστεί από οφθαλμίατρο το συντομότερο δυνατόν. Όσο το συντομότερο θεραπευθεί, τόσο καλύτερη θα είναι ή όραση του όπως μεγαλώνει. Εάν ένα τεμπέλικο μάτι δεν θεραπευθεί μέχρι την ηλικία των 7-8 ετών τότε πιθανόν η όραση του να έχει μόνιμα επηρεαστεί.

person-947709_640

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας προτείνει ότι όλα τα παιδιά θα πρέπει να έχουν εξεταστεί μέχρι το πρώτο έτος στο σχολείο. Αυτό είναι σημαντικό γιατί πολλά παιδιά μπορεί να μην έχουν καταλάβει ότι κάτι τρέχει με την όραση τους και οι γονείς μπορεί να μην μπορούν να το δουν. Εάν για οποιονδήποτε λόγο το παιδί δεν εξεταστεί στο σχολείο τότε οι γονείς θα πρέπει να κανονίσουν το παιδί να εξεταστεί από έναν οφθαλμίατρο.
Μην περιμένετε από το παιδί να σας πει ότι κάποιο πρόβλημα έχει με την όραση του. Τα παιδιά πιστεύουν ότι ό,τι βλέπουν είναι φυσιολογικό, μην μπορώντας να συγκρίνουν.

Η θεραπεία εξαρτάται από το τι προκάλεσε το τεμπέλικο μάτι.
Εάν απλά το παιδί χρειάζεται γυαλιά, ο οφθαλμίατρος ή ο οπτομέτρης θα τα δώσει για να διορθώσουν προβλήματα της όρασης.
Εάν το παιδί έχει κάποιο αλληθώρισμα, τότε μπορεί να διορθωθεί πλήρως ή μερικώς με τα γυαλιά ή ακόμη και να χρειαστεί κάποια επέμβαση η οποία πρέπει να γίνει το δυνατόν συντομότερα.
Εάν το παιδί έχει κάποιο τεμπέλικο μάτι, οφθαλμικές σταγόνες ή θεραπεία αποκλεισμού (κάλυψη του άλλου ματιού) μπορεί να βοηθήσει το τεμπέλικο μάτι να ενεργοποιηθεί.

Εάν ένα παιδί χρειάζεται γυαλιά ή όχι, εξαρτάται από το μέγεθος και το σχήμα των ματιών του. Όταν ένα παιδί φορέσει γυαλιά, αυτά δεν θα αλλάξουν το σχήμα τους και δεν θα κάνει κακό στα μάτια του παιδιού. Εάν το παιδί έχει τεμπέλικο μάτι, η όραση του θα βελτιωθεί θεαματικά όταν θα φορέσει τα γυαλιά του. Ο οφθαλμίατρος ή ο οπτομέτρης θα σας πει πότε και πόσο θα πρέπει το παιδί να φοράει τα γυαλιά του.

Ποια παιδιά θα πρέπει να εξεταστούν

Τα μάτια του παιδιού θα πρέπει να εξεταστούν εάν
-υπάρχει ιστορικό στραβισμού ή τεμπέλικου ματιού στην οικογένεια (γονείς, παππούδες, αδέρφια κτλ)
-άτομα στην οικογένεια χρειάστηκε να φορέσουν γυαλιά σε μικρότερη ηλικία
– παιδιά με ειδικές ανάγκες. Σε παιδιά με ειδικές ανάγκες συχνά εμφανίζονται προβλήματα με τα μάτια τους.
Συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να αναζητήσετε:

– ένα μάτι γυρίζει προς τα έξω- ίσως είναι πιο εύκολο να το δείτε όταν το παιδί είναι κουρασμένο
– όταν τρίβουν τα μάτια τους συχνά (εκτός όταν είναι κουρασμένα, που τότε είναι φυσιολογικό).
– όταν για μη γνωστό λόγο τα μάτια τους τρέχουν δάκρυα
– όταν τα παιδιά είναι αδέξια ή έχουν φτωχή συνεργασία χεριών και βλέμματος.
– όταν το παιδί αποφεύγει να παίξει, να διαβάσει ή να γράψει κάτι σε κοντινή απόσταση.
– όταν κλείνουν το ένα μάτι ή σφίγγουν τα μάτια τους μπροστά από την τηλεόραση ή όταν διαβάζουν.
– όταν κάθονται πολύ κοντά στην τηλεόραση ή όταν κρατάνε βιβλία ή παιχνίδια ασυνήθιστα κοντά στο πρόσωπο τους.
– όταν έχουν προβλήματα συγκέντρωσης ή συμπεριφοράς στο σχολείο
-εάν οι επιδόσεις τους στο σχολείο δεν είναι τόσο καλές.
-όταν παραπονιούνται για θολή ή διπλή όραση ή για πονοκεφάλους.
Όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα
Απλές θεραπείες όπως η χρήση γυαλιών ή η κάλυψη του ματιού για λίγο, ίσως να είναι αρκετά για να λύσουν το πρόβλημα. Όσο πιο νωρίς εντοπιστούν τα προβλήματα των ματιών τόσο πιο καλά θα είναι τα αποτελέσματα.
Εάν οι φωτογραφίες του παιδιού με χρήση φλας δείχνουν ‘κόκκινα μάτια’ μόνο στο ένα μάτι, τότε θα πρέπει να μιλήσετε με τον οφθαλμίατρο ή με τον οπτομέτρη σας για περισσότερες πληροφορίες. Αυτό ίσως να είναι ένδειξη πιο σοβαρών προβλημάτων.

Χρωματική όραση

Color_blindness

Περίπου ένας στους 12 άνδρες και μία στις 200 γυναίκες έχουν κάποιο πρόβλημα με την χρωματική τους όραση. Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει κάποιο τέτοιο πρόβλημα ή υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ανάλογων προβλημάτων, ρωτήστε τον οφθαλμίατρο ή τον οπτομέτρη σας για περαιτέρω. Δεν υπάρχει θεραπεία γι αυτό αλλά μπορείτε να ενημερώσετε τον δάσκαλο/α του παιδιού για να μπορέσει να χρησιμοποιεί τα κατάλληλα χρώματα.

Προστασία των ματιών του παιδιού σας από τον ήλιο.

Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι η υπερβολική έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες (UV) μπορεί να επιφέρει την δημιουργία καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Επειδή τα παιδιά περνάνε αρκετό χρόνο έξω, είναι σημαντικό να προστατεύσετε τα μάτια τους από τις βλαβερές ακτίνες. Βεβαιωθείτε ότι τα γυαλιά ηλίου του παιδιού είναι 100% απορροφητικά στις UV ακτίνες και ότι έχουν πιστοποιηθεί ως ιατρικές συσκευές από την Ευρωπαϊκή ένωση. Για να είστε σίγουροι, να προμηθεύεστε τα γυαλιά ηλίου μόνο από οπτικά καταστήματα. Εκτός των γυαλιών, απαραίτητη είναι και η χρήση καπέλου.

Kids smile for Advertising photo shoot in Atlanta. Taken by Atlanta advertising photographer Chris Hamilton.

Ο ήλιος όμως είναι και φίλος μας. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι παιδιά που περνάνε περισσότερο χρόνο έξω ,έχουν λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης μυωπίας. Έτσι λοιπόν, μην απομακρύνετε τα παιδιά από το ήλιο αλλά σιγουρευτείτε ότι είναι σωστά προστατευμένα.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον οφθαλμίατρο ή τον οπτομέτρη σας.

optometrist2

Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από φυλλάδιο του Βρετανικού Κολεγίου των Οπτομετρών (www.college-optometrists.org) που είναι επαγγελματικό, επιστημονικό και εξεταστικό σωματείο για την οπτομετρία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οπτομέτρες που είναι μέλη πρέπει να καλύπτουν υψηλότατα κλινικά και ηθικά πρότυπα και φέρουν τον επαγγελματικό τίτλο MCOptom ή FCOptom.

Παρακαλούμε επισκεφτείτε το www.lookafteryoureyes.org (Αγγλικά) για περισσότερες πληροφορίες και για να βρείτε το κοντινότερο μέλος- οπτομέτρη του κολεγίου.

Οι πληροφορίες αυτές δεν πρέπει να αντικαταστήσουν συμβουλές που έχουν δοθεί από τον οφθαλμίατρο ή τον οπτομέτρη σας.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει