Όραση και υπολογιστής

‘Οραση και υπολογιστής

Ο χρόνος που καθημερινά αφιερώνουμε μπροστά στις οθόνες υπολογιστών, τάμπλετ και κινητών είναι πια αρκετά μεγάλος. Μοιραία λοιπόν, τα κύρια αισθητήρια όργανα που εμπλέκονται, τα μάτια, υποβάλλονται σε μια επίπονη διαδικασία. Ως CVS ή Σύνδρομο Όρασης σε Υπολογιστή ορίζεται το σύνολο των ενοχλήσεων και επιπτώσεων στην όραση από την χρήση των συσκευών αυτών:

• Κόπωση λόγω της συνεχούς προσαρμογής και εστίασης σε μικρές αποστάσεις
• Ξηροφθαλμία λόγω των μειωμένων βλεφαρισμών
• Ερυθρότητα και εικόνα ερεθισμένων ματιών
• Θολή όραση λόγω της κόπιαστικής προσαρμογής
• Η μη χρήση τυχόν αναγκαίας οπτικής διόρθωσης (γυαλιών ή φακών επαφής) δρα συμψηφιστικά και επιβαρυντικά στα ανωτέρω
• Η ακτινοβολία HEV (ιώδες φως) η οποία εκπέμπεται από τον ήλιο αλλά και από τις οθόνες τελευταίας τεχνολογίας έχει θεωρηθεί ένοχη για εκφυλίσεις στο εσωτερικό των ματιών (ωχροπάθειες)

Για την βελτίωση των συμπτωμάτων, προτείνονται κάποιες λύσεις
1. Συχνά διαλείμματα (περίπου 1 λεπτό κάθε 20 λεπτά) στα οποία θα κοιτάζετε κάπου μακριά, ίσως έξω από το παράθυρο, ώστε να ξεκουραστεί το οπτικό σας σύστημα από την συνεχή προσαρμογή.
2. Βελτίωση του χώρου, του φωτισμού και της εργονομίας. Ο φωτισμός του χώρου θα πρέπει να μην είναι πολύ χαμηλός, αλλά σίγουρα χαμηλότερος από αυτόν ενός ηλιόλουστου ή ενός πολύ φωτεινού γραφείου. Η κορυφή της οθόνης πρέπει να είναι στο ύψος των ματιών σας, ενώ αν κοιτάζετε το πληκτρολόγιο ή κάποιο εκτυπωμένο κείμενο, να είναι όλα ει δυνατόν στην ίδια απόσταση από τα μάτια.
3. Βλεφαρίζετε πιο συχνά.
4. Οι χρήστες φακών επαφής έχουν αυξημένα ποσοστά ταλαιπωρίας με την χρήση υπολογιστών. Πρέπει να συνεργαστούν με τον οπτικό-οπτομέτρη για να τροποποιηθεί ενδεχομένως η ποιότητα των φακών που φοράνε, ή για να προταθεί κάποια άλλη εναλλακτική λύση.
5. Όσοι χρειάζονται μια έστω και μικρή οπτική διόρθωση, θα πρέπει να φοράνε τα γυαλιά τους, καθώς αυτό και μόνο θα βελτιώσει αρκετά την άνεση. Εννοείται πως τα γυαλιά αυτά θα πρέπει να έχουν αντιανακλαστικές επιστρώσεις στους φακούς τους για μεγαλύτερη διαύγεια.

Αν τα παραπάνω δεν αρκούν, τότε θα πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω λύσεις σε γυαλιά:
• Για τους κάτω από 40 υπάρχουν ειδικά γυαλιά τα οποία μειώνουν την ανάγκη για έντονη προσαρμογή, προσφέροντας παραπάνω ώρες άνετης χρήσης (τύπος AntiFatigue)
• Για ανθρώπους άνω των 40, οπού χρειάζεται και η διόρθωση της πρεσβυωπίας, προτεινόμενες λύσεις είναι τα γυαλιά εσωτερικού χώρου (μεσαίας-κοντινής) και δευτερευόντως τα πολυεστιακά γυαλιά.
• Τα γυαλιά προστασίας από την μπλε ακτινοβολία (HEV) έρχονται να καλύψουν μια ανάγκη που δημιουργήθηκε με το λανσάρισμα των LED και TFT οθονών καθώς και των λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας. Όλοι αυτοί οι τύποι φωτισμού εκπέμπουν μεταξύ άλλων και την HEV ακτινοβολία, η οποία διαπερνάει όλους τους φραγμούς του ματιού και φτάνει ως τον αμφιβληστροειδή όπου σταδιακά οδηγεί σε βλάβες (εκφυλισμός ωχράς κηλίδας κλπ).

Καθώς τα ανωτέρω συμπτώματα εκδηλώνονται διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο, η συνεργασία με τους ειδικούς είναι απαραίτητη, ώστε να προσδιοριστούν οι καλύτερες λύσεις.