Λαϊκοι μύθοι για τα μάτια

Λαϊκοι μύθοι για τα μάτια

Υπάρχουν εκατοντάδες μύθοι και αναλήθειες σχετικά με τα μάτια και την όραση. Παρακάτω δείτε κάποιους από αυτούς.

 

Μύθος: Το να διαβάζεις σε χαμηλό φως ή στο σκοτάδι θα βλάψει τα μάτια.

Το να διαβάζεις σε χαμηλό ή καθόλου φωτισμό δεν πρόκειται να προκαλέσει κάποια μόνιμη βλάβη στα μάτια, αλλά μπορεί να προκαλέσει κούραση των ματιών σε μεγάλο βαθμό. Τα μάτια μας προσαρμόζονται στις συνθήκες φωτισμού και οι κόρες των ματιών μεγαλώνουν για να συλλέξουν πιο πολύ φως. Όμως τα μάτια μας είναι σχεδιασμένα να βλέπουμε πιο αναλυτικά στο έντονο φως άρα εάν διαβάζουμε σε χαμηλό φως δεν θα φθείρει τα μάτια αλλά πολύ πιθανόν να προκαλέσει δυσκολία στην όραση και πονοκέφαλο.

 

Μύθος: Οι φακοί επαφής μπορεί να χαθούν πίσω απ’ το μάτι

Η μεμβράνη που καλύπτει όλο το άσπρο μέρος του ματιού (επιπεφυκότας), καλύπτει και τα βλέφαρα,άρα είναι αδύνατον ένας φακός επαφής να κρυφτεί πίσω από το μάτι.
Μύθος: το να φορέσεις για λίγο τα γυαλιά κάποιου άλλου μπορεί να καταστρέψει τα μάτια.

Παρόλο που δεν θα μπορείς να δεις καλά με τα γυαλιά αυτά καθώς και να προκαλέσουν πονοκέφαλο ή διπλή όραση, δεν πρόκειται,σε τέτοια μικρή χρήση να φθείρουν τα μάτια (εκτός και εάν οδηγείτε ταυτόχρονα…)
Μύθος: Το να βλέπεις τηλεόραση πολύ ώρα ή από πολύ κοντά θα καταστρέψει τα μάτια

Το να βλέπει κάποιος πολύ τηλεόραση ή από πολύ κοντά, πολύ πιθανόν να προκαλέσει κούραση των ματιών ή πονοκέφαλο, ειδικά εάν βλέπετε τηλεόραση στο σκοτάδι αλλά δεν πρόκειται να προκαλέσει μόνιμη βλάβη.
Μύθος: Η αυτό-ικανοποιηση προκαλεί τύφλωση

Η μόνη συσχέτιση μεταξύ των δυο είναι ότι το σπέρμα περιέχει υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου και η ανεπάρκεια του θα προκαλέσει μια μείωση στην όραση του ατόμου. Αυτό όμως είναι πρακτικά αδύνατον να συμβεί μόνο από την αυτο-ικανοποιηση.
Μύθος: Με το να κάνεις ασκήσεις των μυών του ματιού, θα μπορέσεις να ξεφορτωθείς τα γυαλιά

Οι άνθρωποι συνήθως χρειάζονται γυαλιά λόγω διαθλαστικών ανωμαλιών. Δηλαδή αλλαγών στο σχήμα και το μέγεθος του βολβού. Καμία άσκηση δεν μπορεί να βοηθήσει σε κάτι τέτοιο.
Μύθος: Παρατηρώντας την μορφή,το χρώμα και άλλα χαρακτηριστικά της ίριδας, μπορεί κάποιος να βρει πολλά προβλήματα υγείας του ατόμου (ιριδολογία).

Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για κάτι τέτοιο. Αλλά, όταν ένας οπτομέτρης εξετάζει τα μάτια ενός ασθενή, δεν κοιτάζει μόνο την όραση αλλά και την υγεία των ιστών του ματιού και να κοιτάξει για κάποια συμπτώματα προβλημάτων της γενικότερης υγείας του ασθενούς (πχ διαβήτης)
Μύθος: το να χρησιμοποιείς να μάτια σου πάρα πολύ, θα τα φθείρει.

Τα μάτια μας θα κρατήσουν για μία ζωή εφόσον είναι υγιή ή έχουν παθήσεις που θεραπεύονται. Η υγεία των ματιών είναι ανεξάρτητη από τις ώρες χρήσης.
Μερική Αλήθεια: Το να κρατάς το βιβλίο πολύ κοντά θα φθείρει τα μάτια.

Το που και πως κρατάει ένα παιδί το βιβλίο δεν επιδρά στην υγεία των ματιών ή δημιουργεί από μόνο του την ανάγκη για γυαλιά. Κάποιες φορές τα παιδιά βρίσκουν πιο άνετο να διαβάζουν σε κοντινή απόσταση και η πολύ καλή προσαρμοστική ικανότητα τους τα βοηθάει να το κάνουν εύκολα.Ωστόσο όλο και περισσότερες έρευνες συσχετίζουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής και εργασίας δηλαδή πολλές ώρες κοντινή εργασία (βιβλίο, οθόνη υπολογιστή, tablet,τηλεόραση) με την ραγδαία ανάπτυξη της μυωπίας. Δεν είναι τυχαίο ότι πια θα μιλάμε για “επιδημία” μυωπίας.
Μερικώς Αλήθεια: Το να τρως καρότα θα βελτιώσει την όραση σου.

Τα καρότα είναι μια πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι πολύ σημαντική για τα μάτια. Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε την “δίαιτα του καρότου”, θυμηθείτε ότι το πιο σημαντικό για τα μάτια είναι μια καλή και ισορροπημένη διατροφή που προστατεύει την γενικότερη υγεία. Φτωχή διατροφή μπορεί να συμβάλλει σε παθήσεις όπως η εκφύλιση ωχράς κηλίδος.

 

Μερικώς Αλήθεια:Μπορείς να κοιμάσαι φορώντας τους φακούς επαφής.

Γενικότερα θα πρέπει να αποφεύγετε να κοιμάστε με τους φακούς επαφής εκτός εάν ο οπτομέτρης σας έχει δώσει οδηγία ότι μπορείτε. Τα μάτια συνεχώς αναπνέουν. Ακόμα και όταν φοράνε φακούς επαφής. Αυτό όμως είναι πιο δύσκολο όταν τα μάτια είναι κλειστά.

Πέραν τούτου, το γεγονός ότι στον ύπνο δεν βλεφαρίζουμε, ο φακός επαφής δεν θα κινείται στο μάτι, όπως πρέπει να κάνει, μην επιτρέποντας τον καθαρισμό του ματιού και προκαλώντας μόλυνση. Πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες του οπτομέτρη. Εάν έχετε κάποια αμφιβολία τότε μην τους φορέσετε στον ύπνο.