zervopoulos opticians corfu

Καταρράκτης

zervopoulos opticians corfu

Δημιουργήσαμε αυτό το κείμενο σε απλή και κατανοητή γλώσσα έτσι ώστε να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε περισσότερα για τους καταρράκτες.

Όταν ο φακός του ματιού γίνεται σταδιακά θολός ή ομιχλώδης, τότε κάποιος έχει καταρράκτη. Αυτή είναι μια σταδιακή διαδικασία που συνήθως συμβαίνει όπως μεγαλώνουμε. Δεν πονάει.

Τα αρχικά στάδια του καταρράκτη δεν επηρεάζουν απαραίτητα την όραση.

Η μοναδική αποδεδειγμένη θεραπεία του καταρράκτη είναι το χειρουργείο. Εάν ο καταρράκτης φτάσει στο σημείο να επηρεάζει την όραση τότε ο οφθαλμίατρος θα αφαιρέσει χειρουργικά τον καταρράκτη. Το χειρουργείο γίνεται με τοπική αναισθησία και είναι πολύ ασφαλές. Ο καταρράκτης όταν αφαιρεθεί, δεν μπορεί να ξανά-δημιουργηθεί.

 

Γιατί δημιουργούνται οι καταρράκτες ;

Η κύρια αιτία είναι η ηλικία. Ωστόσο το κάπνισμα και η έκθεση στον ήλιο έχουν συνδεθεί με την δημιουργία καταρρακτών.

Πιο νέοι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν καταρράκτη σαν αποτέλεσμα τραυματισμού. Κάποιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη ή κάποια φάρμακα μπορούν επίσης να δημιουργήσουν καταρράκτη. Ένας πολύ μικρός αριθμός βρεφών γεννιούνται με καταρράκτη.

Γιατί ο καταρράκτης επηρεάζει την όραση μου;

catara

Πολλοί άνθρωποι με καταρράκτη βλέπουν ότι η συνταγή των γυαλιών τους χρειάζεται κάποια αλλαγή. Εάν είστε υπερμέτρωπας θα προσέξετε ότι ίσως χρειάζεστε λιγότερο τα γυαλιά σας απ’ ότι πριν αναπτυχθεί ο καταρράκτης! Ίσως η όραση είναι λιγότερο καθαρή και αναλυτική. Τα φώτα των αυτοκινήτων και τα φώτα του δρόμου ίσως αρχίσουν να γίνονται ενοχλητικά. Ίσως αρχίσετε να έχετε δυσκολίες καθώς μετακινήστε από σκοτεινό σε φωτεινό περιβάλλον. Τα χρώματα μπορεί να δείχνουν λίγο διαφορετικά και λίγο πιο άτονα ή η εικόνα πιο κιτρινισμένη. Εάν νομίζετε ότι αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα τότε οργανώστε ένα ραντεβού με τον οφθαλμίατρο ή τον οπτομέτρη σας.

Μπορώ να αποφύγω τον καταρράκτη;

Υπάρχουν διάφορα συμπληρώματα διατροφής στην αγορά που δηλώνουν ότι επιβραδύνουν την εμφάνιση καταρράκτη και κάποιες σταγόνες εμφανίζονται σαν θεραπεία για τον καταρράκτη. Ωστόσο,δεν υπάρχει αντίστοιχες επιστημονικές αποδείξεις που να αποδεικνύουν ότι αυτά προλαμβάνουν ή θεραπεύουν τον καταρράκτη. Η πιο σωστή μέθοδος για να προσπαθήσετε να αποφύγετε τον καταρράκτη, ή να τον σταματήσετε από το να γίνει χειρότερος είναι να μην καπνίζετε και να φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου καλής ποιότητας, απορροφητικά στην UV ακτινοβολία, πιστοποιημένα σαν ιατρική συσκευή από την Ευρωπαϊκή Ένωση που μπορείτε να προμηθευτείτε από οπτικό κατάστημα.

 

Η θεραπεία του καταρράκτη.

Εάν ο καταρράκτης επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή (πχ. στην οδήγηση, στο διάβασμα ή στο μαγείρεμα) και αυτό δεν μπορεί να βελτιωθεί με αλλαγή της συνταγής των γυαλιών, τότε ο οφθαλμίατρος σας θα σας προτείνει την λύση του χειρουργείου. Αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση του παλιού-θολού φακού και την τοποθέτηση ενός νέου πλαστικού.

Τι περιλαμβάνει το χειρουργείο του καταρράκτη;

CATARAC

Θα έχετε μια αρχική εξέταση όπου ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει και θα μετρήσει κάποια στοιχεία του ματιού. Μπορεί να ερωτηθείτε σχετικά με την γενικότερη κατάσταση της υγείας σας έτσι ώστε να βεβαιωθεί ο ιατρός ότι ο οργανισμός σας αντέχει την επέμβαση. Κάνοντας τις κατάλληλες μετρήσεις ο ιατρός μπορεί να διορθώσει μέσω της επέμβασης την υπάρχουσα μυωπία ή υπερμετρωπία έτσι ώστε μετά την επέμβαση ίσως να μην έχετε τόσο ανάγκη τα γυαλιά για μακρινή όραση.

Οι περισσότερες επεμβάσεις καταρράκτη γίνονται με χρήση τοπικής αναισθησίας. Θα είστε ξύπνιος αλλά ο αναισθησιολόγος θα προσέχει να μην νιώθετε τίποτα γύρω από την περιοχή των ματιών. Ο οφθαλμίατρος πιθανόν να σας εξηγεί την διαδικασία ενώ εσείς βλέπετε κάποιες ακαθόριστες κινήσεις γύρω από το μάτι. Ο χειρούργος κάνει μια μικροσκοπική τομή στην περιφέρεια του ματιού για να αφαιρέσει τον καταρράκτη και μετά τοποθετεί τον νέο πλαστικό ενδοφακό έτσι ώστε να να βλέπετε καλά. Αυτή η διαδικασία συνήθως διαρκεί 15-20 λεπτά αλλά κάποιες φορές μπορεί να πάρει παραπάνω.

Συνήθως δεν χρειάζονται ράμματα αλλά το μάτι θα καλυφθεί για να προστατευθεί από χτυπήματα ή εξωτερικά σωματίδια για λίγες μέρες μετά την επέμβαση. Θα μπορείτε να πάτε σπίτι πιθανόν την ίδια μέρα αλλά να φροντίσετε να έχετε κάποιον μαζί σας. Μην οδηγήσετε!

Μετά την εγχείρηση

O οφθαλμίατρος θα σας δώσει κάποιες σταγόνες τις οποίες θα χρησιμοποιήσετε για κάποιες εβδομάδες σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού. Αποφύγετε να σηκώσετε βαριά αντικείμενα ή να κάνετε έντονη σωματική άσκηση μετά την επέμβαση, αλλά μπορείτε να να συνεχίσετε κανονικά με τις περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες. Αποφύγετε το μεϊκ-απ και προσπαθήστε να μην μπει νερό στα μάτια στο ντούζ. Εάν βγείτε έξω ημέρα με δυνατό αέρα, φορέστε γυαλιά ηλίου για να προστατευτείτε από την σκόνη. Ρωτήστε τον οφθαλμίατρο σας για το πότε θα μπορείτε να επιστρέψετε στην δουλειά.

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον οφθαλμίατρο σας.

Θα χρειαστώ νέα γυαλιά μετά την εγχείρηση καταρράκτη;

η όραση σας θα σταθεροποιηθεί μετά από μερικές μέρες ή εβδομάδες μετά την επέμβαση. πιθανόν να καταλάβετε ότι τα γυαλιά σας χρειάζονται αλλαγή μετά την επέμβαση. Θα χρειαστεί να κάνετε νέα εξέταση των ματιών κάποιες εβδομάδες μετά την επέμβαση. Ο ιατρός σας θα σας ενημερώσει για το πότε θα μπορείτε να οδηγήσετε ξανά.

Θα δείτε ότι μπορεί να πάρει αρκετές εβδομάδες για να συνηθίσετε την όραση με τα νέα γυαλιά μετά την επέμβαση. Αυτό είναι φυσιολογικό και συμβαίνει διότι ο εγκέφαλος πρέπει να προσαρμοστεί στην νέα συνταγή.

Μπορεί να σχηματιστεί ξανά ο καταρράκτης;

Όχι. Απλά μετά από κάποιους μήνες ή χρόνια, λίγοι ασθενείς μπορεί να έχουν πάλι θολή ή ομιχλώδη όραση στο μάτι που αφαιρέθηκε ο καταρράκτης. ο καταρράκτης δεν μπορεί να ξ ανασχηματιστεί,απλά ο ασκός-μεμβράνη που περιέχει τον νέο φακό μπορεί να θολώσει. Ο οφθαλμίατρος μπορεί σε λίγα λεπτά και ανώδυνα να αφαιρέσει την θολότητα αυτή με λέϊζερ.

Ο καταρράκτης μπορεί να εμφανιστεί μόνο στο ένα μάτι;

Εάν έχετε εγχειριστεί στο ένα μάτι για καταρράκτη, είναι πολύ πιθανόν ότι θα χρειαστεί κάποια στιγμή να κάνετε την ίδια επέμβαση και στο άλλο.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον οφθαλμίατρο ή τον οπτομέτρη σας.

Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από φυλλάδιο του Βρεταννικού Κολεγίου των Οπτομετρών (www.college-optometrists.org) που είναι επαγγελματικό, επιστημονικό και εξεταστικό σωματείο για την οπτομετρία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οπτομέτρες που είναι μέλη πρέπει να καλύπτουν υψηλότατα κλινικά και ηθικά πρότυπα και φέρουν τον επαγγελματικό τίτλο MCOptom ή FCOptom.

Παρακαλούμε επισκεφτείτε το www.lookafteryoureyes.org (Αγγλικά) για περισσότερες πληροφορίες και για να βρείτε το κοντινότερο μέλος- οπτομέτρη του κολεγίου.

Οι πληροφορίες αυτές δεν πρέπει να αντικαταστήσουν συμβουλές που έχουν δοθεί από τον οφθαλμίατρο ή τον οπτομέτρη σας.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Τρόποι διόρθωσης της όρασης

Πολύ παλαιότερα, ο μοναδικός τρόπος διόρθωσης της όρασης ήταν τα γυαλιά οράσεως. Ευτυχώς σήμερα οι επιλογές είναι πολύ καλύτερες και περισσότερες.

Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων στην οποία το οπτικό νεύρο, το οποίο συνδέει το μάτι με τον εγκέφαλο, καταστρέφεται από την πίεση μέσα στο μάτι.

Μετάβαση στο περιεχόμενο