Ιδιότητες γυαλιών ηλίου

Όλα τα γυαλιά ηλίου στα οπτικά Ζερβόπουλος είναι σχεδιασμένα σύμφωνα με την οδηγία 89/686/ΕΕΚ και τον κανονισμό ΕΝ 1836:2005 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό πιστοποιεί πως όλα τα γυαλιά, ανεξαρτήτως τιμής είναι απολύτως απορροφητικά στην υπεριώδη ακτινοβολία και τις βλαβερές συνέπειές της για τα μάτια.

Το υλικό των φακών μπορεί να είναι κρύσταλλο ή οργανικό. Το κρύσταλλο πλεονεκτεί στο γεγονός πως χαράζει δυσκολότερα, είναι όμως πιο βαρύ και εύθραυστο. Οι οργανικοί φακοί από την άλλη, είναι πολύ πιο ανθεκτικοί στην κρούση και πολύ ελαφρείς. Αυτό τους κάνει ιδανικό για γυαλιά ηλίου μεγάλου μεγέθος.

Η κατασκευή των φακών πρέπει να είναι τέτοια που να μην δίνει παραμορφώσεις και ανωμαλίες στην εικόνα. Εδώ είναι και η μεγαλύτερη διαφορά με τα χαμηλής ποιότητας ηλίου.

Ο σκελετός κατασκευάζεται από ανθεκτικά και υποαλλεργικά υλικά. Δέχεται αλλαγή φακών και ρυθμίζεται στο πρόσωπο.

Σκουρότητα & απόχρωση φακών

Tinted Lenses

Ανάλογα με την σκουρότητά τους, τα γυαλιά ηλίου διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες, με την 1η να είναι τα πιο ανοιχτά, και την 4η τα πιο σκούρα. Για την Ελλάδα, η ιδανική σκουρότητα είναι στις κατηγορίες 2 και 3, ενώ η 4η θεωρείται κατάλληλη μόνο για ειδικές περιπτώσεις (ορειβασία σε χιονισμένο τοπίο).

Η απόχρωση (καφέ, φυμέ κλπ) εξαρτάται από την χρήση και την προτίμηση. Τα φυμέ χρώματα τροποποιούν λιγότερο τα χρώματα του περιβάλλοντος, όντας πιο ουδέτερα, ενώ τα καφέ αυξάνουν τα κοντράστ. Οι εταιρείες που εξειδικεύονται στους καλούς φακούς (πχ Maui Jim, Oakley, Vuarnet) “ρυθμίζουν” το χρώμα των φακών τους ώστε να ταιριάζει στις απαιτήσεις της πλειοψηφίας των υποψηφίων πελατών.

 

Πολωτικοί φακοί

smith_polarized

Οι πολωτικοί (polarised) φακοί βελτιώνουν ακόμα περισσότερο την άνεση των γυαλιών ηλίου. Χρησιμοποιώντας την πόλωση του φωτός, “κόβουν” πολλές από τις αντανακλάσεις στις λείες επιφάνειες, μειώνοντας αισθητά το θάμβος. Αυτό τους έχει κάνει αξεπέραστους για χρήση στην οδήγηση και στα θαλάσσια σπορ.

 

Αντιανακλαστικές επιστρώσεις

Με την χρήση εσωτερικών αντιανακλαστικών επιστρώσεων, τα πολύ καλά γυαλιά απορροφούν ακόμα και τις ακτίνες οι οποίες χτυπάνε την πίσω επιφάνεια του φακού. Προτείνονται ανεπιφύλακτα για μικρούς ή επίπεδους σκελετούς , χωρίς έντονα πλαϊνά.

Απορρόφηση μπλε φωτός & προστασία αμφιβληστροειδούς

Η διαχείριση της ακτινοβολίας HEV (μπλε φωτός) γίνεται από κάποιους από τους καλύτερους φακούς (SPY+, MAUI JIM) και βοηθάει στην προστασία του αμφιβληστροειδούς.

Κατά την επιλογή των γυαλιών ηλίου σας, μην ξεχνάτε να ρωτάτε για τις ιδιότητες των φακών τους, καθώς διαφοροποιούνται ανάλογα με την εταιρεία και το μοντέλο.