Εισαγωγή
Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων στην οποία το οπτικό νεύρο, το οποίο συνδέει το μάτι με τον εγκέφαλο, καταστρέφεται από την πίεση μέσα στο μάτι. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν η πίεση είναι πιο υψηλή ή όταν το ίδιο το νεύρο είναι πιο ευαίσθητο στην φθορά από πίεση. Το γλαύκωμα μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο μάτια.
Επειδή συχνά δεν μπορείς να αισθανθείς την πίεση, και η φθορά γίνεται με πολύ αργό ρυθμό, μπορεί να μην καταλάβει κάποιος ότι πάσχει από γλαύκωμα μέχρι το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς να έχει ήδη γίνει. Όποια ζημιά έχει γίνει δεν μπορεί να επανέλθει. Είναι λοιπόν σημαντικό το γλαύκωμα να εντοπιστεί αρκετά νωρίς. Ο πιο σίγουρος τρόπος πρόληψης είναι να μην ξεχνάτε τα τακτικά ραντεβού με τον οφθαλμίατρο σας,μια φορά κάθε 1 ή 2 χρόνια,ειδικά εάν ανήκετε στις ομάδες υψηλού ρίσκου.
Εάν κάποιος έχει γλαύκωμα και δεν το θεραπεύσει,τότε η όραση του πολύ αργά θα γίνεται όλο και πιο σκοτεινή και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Τα καλά νέα είναι ότι για την θεραπεία του γλαυκώματος χρειάζονται συνήθως απλώς ειδικά κολλύρια.
Ποιος αποκτά γλαύκωμα;
Ο καθένας μας μπορεί να εμφανίσει γλαύκωμα. Οι πιθανότητες αυξάνουν εάν
– Ηλικία άνω των 40
– Υψηλή μυωπία
– Οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος
-Αφρό-καραϊβική καταγωγή
Πως εντοπίζεται το γλαύκωμα;
Επειδή τα πρώτα στάδια του γλαυκώματος δεν προκαλούν συμπτώματα, ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι οι τακτικές επισκέψεις στον οφθαλμίατρο σας.
Υπάρχουν τρία κύρια τεστ που γίνονται για να διαγνωσθεί το γλαύκωμα. Το πρώτο ο οφθαλμίατρος εξετάσει το οπτικό νεύρο χρησιμοποιώντας έναν ειδικό φακό που ονομάζεται οφθαλμοσκόπιο ή ένα μηχάνημα που λέγεται σχισμοειδής λυχνία. Μπορεί επίσης να φωτογραφίσει το οπτικό νεύρο για να συγκρίνει τα ευρήματα την επόμενη επίσκεψη.
Το δεύτερο τεστ είναι η μέτρηση της πίεσης εσωτερικά του ματιού. Αυτό γίνεται με ένα μηχάνημα που ονομάζεται τονόμετρο το οποίο είτε ρίχνει ένα μικρό φύσημα αέρα στο μάτι ή μετά από τοπική αναισθησία ακουμπά απαλά το μάτι. Κανένα από αυτά τα τεστ δεν προκαλούν πόνο.
Το τρίτο τεστ εξετάζει τα οπτικά πεδία. Την ευαισθησία του ματιού στο φως και το εύρος της περιφερειακής όρασης.
Κάποιες φορές μπορεί κάποιος να αποκτήσει γλαύκωμα ακόμα και εάν η ενδοφθάλμια πίεση είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Εάν οι ενδείξεις δεν είναι σαφείς ίσως ο οφθαλμίατρος σας ζητήσει να σας δει παραπάνω φορές την ίδια ημέρα!
Μου έχουν πει ότι έχω αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση αλλά ότι δεν έχω γλαύκωμα.
Κάποιοι έχουν πίεση άνω του κανονικού χωρίς να έχουν γλαύκωμα. Ωστόσο είναι πολύ πιθανόν μελλοντικά να αποκτήσουν γλαύκωμα εάν δεν προ νοήσουν με τακτικές επισκέψεις στον οφθαλμίατρο τους.
Τι θα γίνει εάν έχω γλαύκωμα;
Εάν ο οπτομέτρης σας υποψιαστεί κατόπιν εξέτασης ότι έχετε γλαύκωμα, τότε θα σας παραπέμψει στον οφθαλμίατρο. Εάν ο οφθαλμίατρος επαληθεύσει την διάγνωση τότε θα σας δοθεί φαρμακευτική αγωγή με την μορφή κολλυρίου. Οι σταγόνες αυτές θα μειώσουν την ενδοφθάλμια πίεση και θα ελέγξουν την ροή του υγρού μέσα στα μάτια. Οι σταγόνες δεν πονάνε.
Κατά την θεραπεία δεν θα νιώσετε καμία διαφορά και δεν θα υπάρξουν συμπτώματα,άρα δεν θα μπορείτε να ελέγξετε κατά πόσο η θεραπεία αποδίδει αυτά που θέλει ο ιατρός σας. γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να
-ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του οφθαλμιάτρου
-είστε συνεπείς στα ραντεβού επανεξέτασης σύμφωνα με τις οδηγίες
-να είστε συνεπείς στην λήψη του φαρμάκου.
Σε έναν πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων, ο οφθαλμίατρος μπορεί να προτείνει μια μικρή επέμβαση η οποία βοηθά στην απορρόφηση του υγρού μέσα στο μάτι.
Δεν υπάρχει θεραπεία που να διορθώνει για το γλαύκωμα αλλά ο ιατρός μπορεί να το ελέγξει την εξέλιξη του με θεραπευτική αγωγή. Όποια ζημιά έχει γίνει ήδη, μειώνοντας την όραση, δεν θα φύγει αλλά η όραση θα γίνει πολύ χειρότερη εάν σταματήσετε την θεραπευτική αγωγή. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε τις σταγόνες κάθε μέρα ακόμη και εάν δεν νιώθετε την δράση τους!
Έχω γλαύκωμα,μπορώ να οδηγώ;
Εάν οδηγάτε και έχετε διαγνωσθεί με γλαύκωμα και στα δύο μάτια, τότε η όραση πιθανόν να έχει επηρεαστεί. Ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει κατά πόσον η ποιότητα της όρασης καλύπτει τα ελάχιστα νομικά επίπεδα για ασφαλή οδήγηση. Ίσως να χρειαστούν κάποιες επιπλέον εξετάσεις αλλά συνήθως οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να οδηγήσουν κανονικά.
Γλαύκωμα κλειστής γωνίας ή οξύ γλαύκωμα.
Είναι ένας τύπος γλαυκώματος όπου η εκροή του υγρού μέσα στο μάτι έχει περιοριστεί ή σταματήσει για κάποιον λόγο. Κάποιες φορές η υψηλή πίεση που προκαλείτε μπορεί να είναι προσωρινή. Συνήθως αυτό μπορεί να συμβεί όταν η κόρη του ματιού είναι ανοιχτή, σε σκοτεινό περιβάλλον. Άλλα συμπτώματα είναι προσωρινός πόνος στο μάτι, κόκκινα μάτια ή η εικόνα φωτοστέφανων γύρω από τα φώτα. Η όραση μπορεί να είναι σαν να βλέπετε μέσα από ομίχλη.
Ομάδες υψηλού ρίσκου για οξύ γλαύκωμα είναι συνήθως άνω των 40, γυναίκες, ασιατικής καταγωγής, με οικογενειακό ιστορικό οξέως γλαυκώματος και άνθρωποι με μεγάλη υπερμετρωπία.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον οφθαλμίατρο ή τον οπτομέτρη σας.
Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από φυλλάδιο του Βρετανικού Κολεγίου των Οπτομετρών (www.college-optometrists.org) που είναι επαγγελματικό, επιστημονικό και εξεταστικό σωματείο για την οπτομετρία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οπτομέτρες που είναι μέλη πρέπει να καλύπτουν υψηλότατα κλινικά και ηθικά πρότυπα και φέρουν τον επαγγελματικό τίτλο MCOptom ή FCOptom.
Παρακαλούμε επισκεφτείτε το www.lookafteryoureyes.org (Αγγλικά) για περισσότερες πληροφορίες και για να βρείτε το κοντινότερο μέλος- οπτομέτρη του κολεγίου.
Οι πληροφορίες αυτές δεν πρέπει να αντικαταστήσουν συμβουλές που έχουν δοθεί από τον οφθαλμίατρο ή τον οπτομέτρη σας.