Αθλητική όραση και προστασία

Οι επιδόσεις και η προστασία είναι από τα βασικότερα ζητούμενα κατά τις αθλητικές δραστηριότητες. Το ίδιο ισχύει και για τα μάτια μας. Η καλή όραση είναι απαραίτητη για τα καλύτερα αποτελέσματα, ενώ τα μάτια πρέπει να προφυλάσσονται από ατυχήματα.

Προστασία από ατυχήματα
Πριν από μερικά χρόνια ήταν σπάνιο να βλέπουμε κάποιον αθλητή να παίρνει μέτρα προστασίας για τα μάτια του. Βέβαια, αυτό συνέβαινε σχεδόν με όλα τα μέσα προστασίας, όπως πχ με τη χρήση κράνους από ποδηλάτες. Οι ειδικοί όμως κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, καθώς ένα ατύχημα στο μάτι μπορέι να έχει συνέπειες μη αναστρέψιμες. Ως εκ τούτου,όλο και πιο πολλοί γυμναστές, αθλητές και γονείς ευαισθητοποιούνται στο θέμα της προστασίας των ματιών στα σπορ. Πολλοί αθλητικοί σύλλογοι έχουν ως προαπαιτούμενο για την συμμετοχή στις δραστηριότητες την χρήση ειδικών προστατευτικών γυαλιών. Απαγορεύεται δε η χρήση των κανονικών γυαλιών, καθώς μπορεί τα ίδια να γίνουν αιτία τραυματισμού. Οι μάσκες προστασίας:
1. Έχουν εσωτερικό από μαλακό υλικό, ώστε να προστατεύεται η περιοχή γύρω από τα μάτια
2. Φέρουν λάστιχο αντί για βραχίονες, ώστε να συγκρατούνται απόλυτα στο πρόσωπο
3. έχουν οπές αερισμού, ώστε να μην θολώνει το εσωτερικό των φακών
4. είναι κατασκευασμένες από ανθεκτικό και υποαλλεργικό υλικό
5. είναι συμβατές με τις αυστηρότερες προδιαγραφές.

 

Πέρα των μασκών προστασίας υπάρχουν και ειδικοί σκελετοί οράσεως κατάλληλοι για προπόνηση, κατασκευασμένοι από καουτσούκ ή από ελαστικό πολυμερές. Επίσης, τα γυαλιά ηλίου για σπορ έχουν προδιαγραφές που τα καθιστούν ασφαλή από ατυχήματα.

 

Καλή όραση= κορυφαίες επιδόσεις
Αρκετές έρευνες έχουν αποδείξει πως η διόρθωση ακόμα και των μικρών αμμετρωπιών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στους αθλητές, καθώς τους χαρίζει γρηγορότερες και πιο ακριβείς αντιδράσεις. Η αντίληψη της γρήγορα κινούμενης μπάλας του τέννις, της ρακέτας στο μπάσκετ ή μιας λακούβας κατά την ποδηλασία μπορεί να καθορίσει την νίκη ή την ήττα. Η οπτική διόρθωση μπορεί να εφαρμοστεί σε:
Αθλητικά γυαλιά ηλίου
Μάσκες για σκι και γυαλιά ορειβασίας
Γυαλάκια και μάσκες κολύμβησης
Μάσκες προστασίας

 

Ήλιος και αθλητισμός

Ο ήλιος είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος σε πολλές από τις αθλητικές δραστηριότητες. Τα σπορ γυαλιά ηλίου διαχειρίζονται τον σύμμαχο αυτό με τον καλύτερο για εσάς τρόπο. Το χρώμα και οι οπτικές ιδιότητες των φακών τους  συμβάλλουν στην μεγαλύτερη προστασία  και στις καλύτερες επιδόσεις.

Αναλόγως με το άθλημα, επιλέγουμε κατάλληλο εξοπλισμό για τα μάτια μας:

Ποδόσφαιρο

Ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο είναι σκληρό άθλημα. Για να γλυτώσουμε το ρίσκο τραυματισμού της περιοχής των ματιών, προτείνεται η χρήση μάσκας προστασίας.

Ποδηλασία

Ποδηλασία

Μεγάλες ταχύτητες, σκόνη, μεταβαλλόμενες συνθήκες φωτισμού, ιδρώτας: Για την ποδηλασία προτιμόνται γυαλιά ηλίου με ενιαίο κυρτό φακό (μάσκα) και μικρό βάρος. Στους σκελετούς αυτούς υπάρχει η δυνατότητα εναλλαγής φακών με διαφορετικές αποχρώσεις, από σκούρες για έντονη φωτεινότητα ως κιτρινο-πορτοκαλί για χαμηλό φωτισμό.

Beach Volley

Beach Volley

Για το αγαπημένο καλοκαιρινό σπορ, ένα ζευγάρι σκούρων wraparound γυαλιών ηλίου προστατεύει τα μάτια και το δέρμα από τον ήλιο και την άμμο. Προτεινόμενα χρώματα φακών όλα τα σκούρα, ιδίως το γκρι, με καθρέφτη ή χωρίς. Επίσης, προτείνεται και το πολωτικό φίλτρο, που ανακουφίζει από τις αντανακλάσεις της θάλασσας.

Κρίκετ

Κρίκετ

Προτείνεται η μάσκα προστασίας με οπτική διόρθωση ή αθλητικά γυαλιά ηλίου με άθραυστους φακούς.

Προτεινόμενα χρώματα φακών:

1.Καφέ αποχρώσεις που απορροφούν την μπλε ακτινοβολία, βελτιώνοντας την αντίθεση και τα χρώματα του γηπέδου και του ουρανού.

2. Πράσινο G15 ή γκρι που προσφέρουν ισορροπημένα χρώματα σε συνθήκες έντονου φωτισμού

Τέννις

Τέννις

Καθώς οι ταχύτητες από το μπαλάκι του τέννις είναι δυνητικά επικίνδυνες, επιβάλλεται κάποιο μέσο προστασίας των ματιών, είτε σε μορφή γυαλιών ηλίου ( πρέπει να είναι ελαφρύ και άθραυστο) ή μάσκα προστασίας. Η οπτική διόρθωση, αν χρειάζεται, προσφέρει καλύτερες επιδόσεις και καλό είναι να εφαρμόζεται ή στους φακούς επαφής ή στον σκελετό προστασίας.

Ιστιοπλοϊα - Κωπηλασία

Ιστιοπλοϊα - Κωπηλασία

Ελαφριά και ανθεκτικά γυαλιά ηλίου με καλή πλευρική κάλυψη και με κορδόνι ή λάστιχο. Εδώ η καλύτερη λύση είναι οι πολωτικοί φακοί, που θα απορροφούν τις αντανακλάσεις της θάλασσας. Όλα τα χρώματα φακών μπορούν να βοηθήσουν, αρκεί να είναι σκούρα.

Μπάσκετ

Μπάσκετ

Στο μπάσκετ, όπως και στο ποδόσφαιρό, η σωματική επαφή μεταξύ των αντιπάλων είναι έντονη και η πιθανότητα τραυματισμού αυξημένη. Επιβάλλεται η χρήση μάσκας προστασίας, στην οποία μπορεί να προστεθεί και η οπτική διόρθωση.

Σκοποβολή

Σκοποβολή

Ακριβώς όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, προτείνονται μάσκες προστασίας ή κυρτά γυαλιά ηλίου με άθραυστους φακούς (πολυκαρβονικούς). Το πορτοκαλί ή κιτρινωπό χρώμα των φακών αυξάνει τις χρωματικές αντιθέσεις, άρα και την ευκρίνεια του στόχου.