Anchor links

Γενικές Πληροφορίες

Σε αυτήν την σελίδα θα βρείτε: Γενικες πληροφορίες, Υλικά φακών επαφής, Τρόπος χρήσης, Συχνότητα αλλαγής φακών, Σχεδιασμοί φακών επαφής, Άλλα είδη φακών επαφής, Ποιοί φακοί είναι κατάλληλοι για εμένα; Η φροντίδα των φακών, Προβλήματα με φακούς επαφής.

Γενικές πληροφορίες

Οι φακοί επαφής,όπως τα γυαλιά και το διαθλαστικό χειρουργείο,μπορούν να διορθώσουν την μυωπία,την υπερμετρωπία,τον αστιγματισμό και την πρεσβυωπία.Περίπου ένα 20-30% των ανθρώπων που έχουν προβλήματα όρασης φοράνε φακούς επαφής.

Ενώ κάποιοι άνθρωποι προτιμούν να φοράνε γυαλιά ως αξεσουάρ και τους αρέσει η εμφάνιση με αυτά,κάποιοι άλλοι προτιμούν την εμφάνιση τους χωρίς αυτά.Οι φακοί επαφής μπορούν να το πετύχουν αυτό χωρίς την ανάγκη του μη αναστρέψιμου χειρουργείου LASER.Οι φακοί επαφής είναι ότι πιο κοντινό στην φυσική όραση και προσφέρουν πλήρες και ανεμπόδιστο οπτικό πεδίο,κάτι που είναι τέλειο για αθλητισμό.
Οι φακοί επαφής χρησιμοποιούνται εδω και πάνω απο εκατό χρόνια! Εώς τώρα έχουν υπ’αρξει πολλές αλλαγές και βελτιώσεις που επιτρέπουν σχεδόν σε όσους χρειάζονται να φορέσουν άνετα και με ασφάλεια φακούς επαφής.Εάν στο παρελθόν σας είχαν πει οτι δεν μπορείτε να φορέσετε φακούς επαφής τότε οι περισσότερες πιθανότητες είναι οτι πιά μπορείτε.Υπάρχουν πια πιο άνετοι και πιο βολικοί φακοί με περισσότερες δυνατότητες απ’οτι κάποιες δεκαετίες πριν.
Σιγουρέυοντας οτι δεν έχετε αμελήσει τον τακικό (κάθε 1-2 χρόνια) οφθαλμολογικό έλεγχο των ματιών σαςΕάν ενδιαφέρεστε για φακούς επαφής,το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε με τον οπτικο-οπτομέτρη.Οι φακοί επαφής είναι ένα εξωτερικό σώμα μέσα στο μάτι,μια ιατρική συσκευή που πρέπει να εφαρμοστεί σωστά στο μάτι απο έναν οπτικό-οπτομέτρη και τα μάτια να ελέγχονται τακτικά (κάθε 6-12 μήνες) για την κατάσταση τους και την δυνατότητα να δεχθούν φακούς επαφής.Ο οπτομέτρης θα αξιολογήσει τις οπτικές ανάγκες,θα ελένξει τους ιστούς του ματιού και τον τύπο δακρύων και θα προτείνει τον πιο κατάλληλο τύπο φακού για εσάς.
Οι διάφοροι τύποι φακών επαφής που υπάρχουν σήμερα μπορούν να ομαδοποιηθούν με διάφορους τρόπους σε σχέση με:

-Τα υλικά κατασκευής

-Πόσο μπορούν να φορεθούν συνεχόμενα.

– Πόσο συχνά πρέπει να αντικαθίστονται.

– Ο σχεδιασμός του φακού.

Υλικά φακών επαφής

Βάση υλικών κατασκευής,υπάρχουν τρείς κατηγορίες φακών.

  • Οι μαλακοί φακοί επαφής φτιάχνονταί με πολυμερή υλικά,σαν τζελ,που ονομάζονται υδρογέλης, περιέχουν νερό και καλύπτουν όλο το διαφανές μέρος του ματιού (κερατοειδής). Οι φακοί σιλικόνης-υδρογέλης είναι ο πιο σύγχρονος τύπος μαλακών φακών και μεταφέρουν περισσότερο οξυγόνο στο μάτι σε σχέση με τους απλούς φακούς υδρογέλης.
  • Αεροδιαπερατοί (GP) φακοί που είναι φτιαγμένοι απο στερεό υλικό χωρίς νερό και είναι ιδιαίτερα καλοί για την διόρθωση της πρεσβοπίας ή του υψηλού αστιγματισμού. Οι φακοί αυτοί είναι μικρότεροι σε διάμετρο και συχνά προσφέρουν πιο ξεκάθαρη όραση απ΄οτι οι μαλακοί φακοί.
  • Σκληροί φακοί επαφής.Είναι φτιαγμένοι απο στερεό οργανικό υλικό που δεν μεταφέρει καθόλου οξυγόνο στο μάτι.Πρακτικά αυτοί οι φακοί έχουν πλήρως αντικατασταθεί απο τους πιο σύγχρονους αεροδιαπερατούς φακούς και χρησιμοποιούνται πολύ σπάνια. Υπάρχουν επίσης οι λεγόμενοι υβριδικοί φακοί που στο κέντρο τους είναι απο αεροδιαπερατό υλικό (GP) και στην περιφέρεια τους απο μαλακό πολυμερές για βελτιωμένη άνεση.

Οι φακοί σιλικόνης-υδρογέλης είναι με διαφορά οι πιο δημοφηλείς φακοί σε χρήση. Αυτό οφείλεται στην άριστη άνεση αλλά και την βέλτιστη υγιεινή που προσφέρουν στον απαιτητικό χρήστη.Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες καλύπτουν το 67% των νέων ή παλαιών χρηστών.Οι απλοί φακοί υδρογέλης καλύπτουν το 24% ,οι αεροδιαπερατοί το 8% και οι υβριδικοί το 1%.

Τρόπος χρήσης φακών επαφής

Μέχρι το 1979, όλοι όσοι φόραγαν φακούς έπρεπε να τους αφαιρόυν και να τους καθαρίζουν κάθε βράδυ. Με την κατασκεύη των φακών “συνεχόμενης χρήσης” κάποιοι χρήστες μπορούσαν να κοιμηθούν χωρίς να βγάλουν τους φακούς τους.Σήμερα υπάρχουν δύο τύποι φακών σε σχέση με το πρόγραμμα χρήσης.

  • Οι φακοί καθημερινής χρήσης που πρέπει να αφαιρούνται πρίν τον ύπνο
  • Οι φακοί παρατεταμένης χρήσης που μπορούν να χρησιμοποιούνται στον ύπνο σύμφωνα με τις οδηγίες του εφαρμοστή σας.
  • Οι φακοί συνεχόμενης χρήσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι και 30 ημέρες συνεχόμενα.

Συχνότητα αλλαγής των φακών επαφής.

Σε όλες τις περιπτώσεις ο χρήστης πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες του εφαρμοστή και να μην υπερβαίνει τον χρόνο χρήσης. Ακόμα και με μέγιστη φροντίδα, οι φακοί επαφής και ειδικά οι μαλακοί χρειάζεται να αντικαθιστούνται συχνά για να αποφεχθεί η εναπόθεση μικροβίων στον φακό με αποτέλεσμα τον μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης του ματιού,κάτι που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και απώλεια όρασης.

Οι μαλακοί φακοί επαφής έχουν τις εξής κατηγορίες ανάλογα με το πόσο συχνά πρέπει να αντικαθίστανται.

  • Ημερήσιας αντικατάστασης,μίας χρήσης φακοί.
  • 2 Εβδομάδων που χρησιμοποιούνται μέχρι 14 ημέρες απο το άνοιγμα της συσκευασίας.
  • Συχνής αντικατάστασης, που αντικαθίστανται μετά απο ένα μήνα απο το άνοιγμα της συσκευασίας
  • Παλαιού τύπου,συμβατικοί φακοί που αντικαθίστανται κάθε 6 μήνες ή 12 μήνες.

Οι συμβατικοί φακοί επαφής (ετήσιοι ή διετίας) θεωρούνται πια “μουσειακό” είδος το οποίο οι περισσότερες εταιρείες κατασκευής έχουν πια σταματήσει να παράγουν λόγω αντικατάστασης του απο τους πολύ πιο ασφαλούς χρήσης συχνής αντικατάστασης. Χρησιμοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις που γίνεται πολύ αραιή χρήση φακών.Οι αεροδιαπερατοί (ημίσκληροι) φακοί επαφής είναι πιο ανθεκτικοί σε εναποθέσεις και μπορούν να αντικατασταθούν πιο αραιά απ’οτι οι μαλακοί φακοί επαφής.

Σχεδιασμοί φακών επαφής
Πολλοί διαφορετικοί σχεδιασμοί φακών υπάρχουν για να διορθώνουν διάφορα προβλήματα όρασης

  • Σφαιρικοί φακοί, τυπικού σχεδιασμού, που μπορούν να διορθώσουν την μυωπία και την υπερμετρωπία.
  • Ασφαιρικοί φακοί που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις μυωπίας ή υπερμετρωπίας και μικρου (μεχρι 0,50-0,75) αστιγματισμού.
  • Ορθοκερατολογικοί φακοί, που χρησιμοποιούνται μόνο κατα την διάρκεια του ύπνου και διαμορφώνουν τον κερατοειδή προσφέροντας καθαρή όραση κατά την διάρκεια της ημέρας χωρίς την χρήση φακών ή γυαλιών.
  • Αστιγματικοί φακοί που διορθώνουν τον αστιγματισμό (ακόμα και τους μεγάλους αστιγματισμούς)και την μυωπία ή την υπερμετρωπία.

Όλοι αυτοί οι φακοί μπορούν να κατασκευαστούν και κατά παραγγελία (custom made-personalised) για να καλύψουν και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις όπως πχ ο κερατόκωνος.

Άλλα είδη φακών επαφής.

  • Φακοί επαφής ειδικοί για ξηρά μάτια.
  • Διπλοεστιακοί φακοί που διορθώνουν και τον αστιγματισμό και την πρεσβυωπία αποφέυγοντας την χρήση γυαλιών και μετά τα 40.
  • Φακοί ελέγχου μυωπίας,ένα είδος που θα μας απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια.Βοηθάει στον έλεγχο ανάπτυξης μυωπίας στα παιδιά.
  • Χρωματιστοί φακοί επαφής που αλλάζουν ή εμπλουτίζουν το χρώμα των ματιών.
  • Φακοί ειδικών εφέ, κυρίως για χρήση σε θέατρο,ταινίες,ειδικά εφέ.
  • Προσθετικοί φακοί,ειδικοί χρωματιστοί φακοί για την κάλυψη του ματιού σε περιπτώσεις τραυματισμού,δυσμορφίας.
  • Φακοί με φίλτρο UV που προστατεύουν το εσωτερικό των ματιών απο βλαβερή ακτινοβολία ηλίου ή τεχνητών πηγών.Δεν καλύπτουν όλο το μάτι άρα ακόμα υπάρχει ή ανάγκη για χρήση γυαλιών ηλίου για βέλτιστη προστασία.
  • Υβριδικοί φακοί που έχουν αεροδιαπερατό κέντρο (ημίσκληρο) και μαλακό περίγραμμα για πιο άνετη χρήση και τέλεια όραση.
  • Σκληρικοί φακοί,μεγάλης διαμέτρου μόνο για θεραπευτικούς σκοπούς.
  • Θεραπευτικοί φακοί που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις τραυματισμού.

Ποιοί φακοί είναι κατάλληλοι για εμένα;
Κατ’αρχήν οι φακοί θα πρέπει να διορθώνουν το πρόβλημα το οποίο οδήγησε στην χρήση τους.Θα πρέπει να προσφέρουν άριστη όραση διορθώνοντας την μυωπία, την υπερμετρωπία,τον αστιγματισμό, την πρεσβωπία ή τον συνδυασμό αυτών των παθήσεων.

Δέυτερον,οι φακοί θα πρέπει να εφαρμόζουν σωστά πάνω στο μάτι.Για να επιτευχθεί αυτό κάθε φακός έχει χιλιάδες συνδυασμούς παραμέτρων όπως διαφορετική διάμετρος,καμπυλότητα,υλικά και τρόπο εφαρμογής.Μόνο ο εφαρμοστής (οπτικός-οπτομέτρης), κατόπιν ειδικής εξέτασης είναι σε θέση να επιλέξει ποιοί φακόι καλύπτουν τα παραπάνω κριτήρια.

Τρίτον, μπορεί να υπάρχει κάποια πάθηση η οποία καθοδηγεί την επιλογή των φακών.

Ο εφαρμοστής σας, λαμβάνει υπόψην τις οπτικές ανάγκες και τις προτιμήσεις-συνήθειες σας για να επιλέξετε μαζί τον πιο ταιριαστό τύπο φακού για εσάς. Πέρα απο τη πρώτη εφαρμογή, είναι δίπλα σας για να προσφέρει τις υπόλοιπες υπηρεσίες που χρειάζεται ο χρήστης φακών επαφής. Τακτικούς ελέγχους των ματιών, έλεγχο σε περίπτωση μικρών ή πιο μεγάλων προβλημάτων και σωστή καθοδήγηση για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.

Η φροντίδα των φακών επαφής

Το καθάρισμά,η απολύμανση και η αποθήκευση των φακών επαφής είναι πια πολύ πιο εύκολη απ’οτι παλιά.

Πριν κάποιες δεκαετίες χρειάζονταν διαφορετικά μπουκαλάκια, ταμπλέτες καθαρισμού και βιολογικός καθαρισμός απο επαγγελματία για τον καθαρισμό των συμβατικών (ετησίων) φακών.Τώρα,με τις πιο νέες γενεές φακών και υγρών, αρκεί συχνά μόνο ένα διάλυμα καθαρισμού και τέλος!

Άνθρωποι που έχουν ευασθησία στο καθαριστικό ή το συντηρητικό των υγρών μπορούν να επωφεληθούν απο την χρήση υγρών χωρίς συντηρητικά όπως το υπεροξείδιο. Κάνουν άψογο καθαρισμό του φακού αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή για να μην έρθουν σε επαφή με το μάτι πριν το διάλυμα έχει ουδετεροποιηθεί.Ρωτήστε τον οπτικό σας για την κατάλληλη επιλογή υγρού καθαρισμού. Σκεφτείτε το κάπως σαν τα σαμπουάν,υπάρχουν πολλά είδη αλλά το καθένα συμπεριφέρεται διαφορατικά στα μαλλία μας.Έτσι λοιπόν ο εφαρμοστής ελέγχει μέσα απο εξέταση, την καταλληλότητα του υγρού για τον τύπο δακρύων και τον τύπο φακού που χρησιμοποιούμε. ΜΗΝ αλλάζετε τύπο υγρού καθαρισμού χωρίς να ρωτήσετε τον εφαρμοστή σας.

Εν τέλει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ημερήσιας χρήσης φακούς επαφής που δεν χρειάζονται φροντίδα με υγρό καθαρισμού.

Προβλημάτα με φακούς επαφής

Υπάρχει μια διαδικασία μέχρι ο εφαρμοστής να σας βρεί τον κατάλληλο φακό. Οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά σε διάφορα είδη υλικών και υγρών.

Επίσης, τα σωστά χαρακτηριστικά των φακών,όπως το υλικό,το νούμερο,η διάμετρος και η καμπυλότητα μπορούν να επιβεβαιωθούν απο τον εφαρμοστή μόνο μετά απο κάποιες ημέρες χρήσης και κατόπιν ελέγχου,ιδιαίτερα σε πιο πολύπλοκες εφαρμογές.

Εάν νιώθετε οποιαδήποτε ενόχληση με τους φακούς σας τότε μια επαναρύθμιση της εφαρμογής απο τον οπτικό-οπτομέτρη μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Σήμερα υπάρχουν πια πάρα πολλές λύσεις για τους χρήστες φακών.

Αυτό που πρέπει κάθε χρήστης,νέος ή παλαιός να θυμάται είναι:

  • Να αλλάζει τους φακούς επαφής πάντα στην ώρα τους ανεξάρτητα απο την συχνότητα χρήσης.
  • Να τους φοράει πάντα με μέτρο και σύμφωνα με τις οδηγίες του εφαρμοστή.
  • Να είναι πάντα πολύ τυπικός με την καθαριότητα των φακών και της θήκης
  • Να ΜΗΝ φοράει τους φακούς όταν τα μάτια α) Δεν βλέπουν καλά. β) Δεν νιώθουν καλά. γ) Έχουν περίεργη εικόνα.

Για περισσότερες πληροφορίες ρωτήστε στα ΖΕΡΒΟΠΟΥΛΟΣ ΟΠΤΙΚΑ.